Koper is BIEK*

Koper is een geweldig element, het is één van de vele bijzondere schatten van onze aarde en heeft altijd al een waardevolle plaats gehad in onze wereld naast goud en zilver. Het is tevens het oudste metaal dat door de mens bewerkt en verwerkt werd.

 

Koper is een half edelmetaal. Dat wil zeggen dat koper reageert op lucht en vochtigheid, dat heet oxideren. De oxidatie vormt een donkere, luchtdichte laag waaronder het koper goed blijft. Het oxideren verkleurt het koper van zijn oorspronkelijke kleur naar een donkerder minder glanzende tint.

 

Hoe snel dat gebeurd ligt aan de intensiteit van het dragen en de mate waarin het sieraad wordt blootgesteld aan vocht en eventuele chemische middelen. Denk hierbij aan parfum, haarlak, deodorant etc. Het sieraad zal langzaam gaan oxideren en wordt minder glanzend en donkerder van kleur, waardoor er een BIEK* vintage look ontstaat. Wil je de glanzende kleur weer terugbrengen op het sieraad dan is dat gemakkelijk te herstellen met een beetje citroensap!

Tevens kan er door deze oxidatie een groene aanslag op de huid ontstaan. Dit heeft te maken met de zuurtegraad van je huid en ontstaat enkel op plaatsen waarbij het sieraad nauw aansluit op de huid. Denk hierbij aan de brede ringen. Deze aanslag is geheel onschuldig en kan gemakkelijk worden verwijderd met water en zeep.

 

De warme kleur van roodkoper is tijdloos en past bovendien bij iedere garderobe en gelegenheid. Draag de sieraden bijvoorbeeld bij pastels als zachtroze en mintgroen. Stijlvol met roomwit of combineer het met zwart en grijs voor een stoere look.

 

*BIEK staat voor kek, jofel, stoer, stijlvol en  uniek.